SSLC Chemistry Solution Chapter2 Gas Laws Mole Concept

SSLC Chemistry Solution Chapter2  Gas Laws Mole Concept

For class X learners, this website offers helpful notes in the form of a pdf that can be printed out and carried around for study purposes. Even after putting in a lot of effort to master the material in the SSLC tenth chemistry textbooks, it can be difficult to achieve high marks on the science exam in the current competitive environment. Students look online for the chemistry questions and answers pdf file to make their work easier.

I'm bringing you guys the eleventh instalment of a complete series right now. I am offering a variety of SSL solutions. These are the items I collected from the previous tests. Here, we provide a comprehensive list of answers in pdf format.

Board SCERT, Kerala
Text Book SCERT Based
Class SSLC 
Subject Chemistry Solution
Chapter Chapter 2
Chapter Name Gas Laws Mole Concept
Category Kerala SSLC


Kerala Syllabus SSLC Class 10 Chemistry Textbook Solution Chapter 2 Gas Laws Mole Concept


Qn 1.

Examine the data given in the table(Temperature and number of molecules of the gas are kept constant).

 Pressure (P)

  Volume (V)

1 atm8 L
2 atm4 L
4 atm2 L

a) calculate PxV.
b) Which is the gas law realated to this?

  • Answer)

    a) 8

    b) Boyle's Law


Qn 2.

Analyse the situations which given below and explain the gas law associated with it.
a) A balloon is being inflated.
b) When an inflated balloon is immersed in water, its size decreases.

  • Answer)

    a) Avagadros Law

    b) Boyle's Law


Qn 3.

Certain data regarding various gases kept under the same conditions of temperature and pressure are given below.

Gas

Volume (L)

No.of molecules

Nitrogen10 Lx
Oxygen5 L 
Ammonia10 L 
Carbon di oxide 2x

a) Complete the table.
b) Which gas law is applicable here?

  • Answer)

    a)

    Gas

    Volume (L)

    No.of molecules

    Nitrogen10 Lx
    Oxygen5 Lx/2
    Ammonia10 Lx
    Carbon di oxide20 L2x

    b) Avagadros Law


Qn 4.

a) Calculate the mass of 112L CO2 gas kept at STP ( molecular mass = 44).
b) how many molecules of CO2 are present in it?

  • Answer)

    a) 112 L = 112/22.4

                  = 5 mole

    Mass of 5 mole= 5GMM=5 x 44g= 220g

    b) 5 x 6.022 x 1023


Qn 5.

Calculate the volume of 170g of ammonia at STP? (Molecular mass - 17)

  • Answer)

    170g NH= 170/17

                     =10 mol

    Volume of 10 mol NH=10 x 22.4 = 224 L


Qn 6.

Find out the number of moles of molecules present in the sample given below.
(GMM-N2 = 28g, H2O = 18g)
a) 56g N2

b)90g H20

  • Answer)

    a) 56/28 = 2 mol

    b) 90/18 = 5 mol


Qn 7.

The molecular mass of ammonia is 17.
a) How much is the GMM of ammonia ?
b) Find out the number of moles of molecules present in 170g of ammonia.
c) Calculate the number of ammonia molecules present in the above sample of ammonia ?

  • Answer)

    a) 17g

    b) 170/10 = 10 mol

    c) 10 x 6.022 x 1023


Qn 8.

The molecular mass of oxygen is 32.
a) What is the GMM of O2 ?
b) How many moles of molecules are there in 64g of oxygen? How many molecules        are there in it?
c) Calculate the number of oxygen atoms present in 64g of oxygen?

  • Answer)

    a) 32 g

    b) 2 mol , 2 x 6.022 x 1023

    c) 4 x 6.022 x 1023


SSLC Chemistry Textbook Solution


Feel free to comment and share this article if you found it useful. Give your valuable suggestions in the comment session or contact us for any details regarding the HSE Kerala SSLC class 10 syllabus, Previous year question papers, and other study materials.

SSLC Chemistry Related Links



Other Related Links


We hope the given HSE Kerala Board Syllabus SSLC class 10 Textbook Solutions Chapter Wise Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium will help you. 

If you have any query regarding the Higher Secondary Kerala SSLC class 10 SCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Keralanotes.com      Keralanotes.com      Keralanotes.com      Keralanotes.com      Keralanotes.com      
To Top

Join Our Whatsapp and Telegram Groups now...