SSLC Physics Solution Chapter3 Electromagnetic induction

SSLC Physics Solution Chapter3 Electromagnetic induction

Through the Lorentz force, a current in an electromagnet causes a comparable current in a different neighbouring loop. This process is known as electromagnetic induction. Faraday, who first identified the link between electromagnetic induction and rotary motion in 1832, also came up with the name "electromagnetic rotation." The importance of doing well in SSLC Physics cannot be overstated.

A method for creating electrical currents without moving the wires. An electric field and a magnetic field combine to produce electromagnetic induction. This method can be used to build motors like the ones in a Tesla coil.


Board SCERT, Kerala
Text Book SCERT Based
Class SSLC 
Subject Physics Solution
Chapter Chapter 3
Chapter Name Electromagnetic induction
Category Kerala SSLC


Kerala Syllabus SSLC Class 10 Physics Textbook Solution Chapter 3 Electromagnetic induction


Qn 1.

Write down the names of some devices that work based on the principle of electromagnetic induction

  • Answer)
    • Electric generator,
    • Transformer,
    • Moving coil galvanometer,
    • Induction cooker 

Qn 2.

What are the components essential for proving electromagnetic induction experimentally?

  • Answer)

    Magnet, soft iron core connecting wire and Galvanometer.


Qn 3.

Which are the factors that affect the induced emf in electromagnetic induction?

  • Answer)
    • Number of turns in the armature.
    • Strength of magnetic field.
    • Speed of armature or field magnet.

Qn 4.

Take a used cell from a calculator or remote control and connect it to a galvanometer as shown in the figure. What do you observe?

  • Answer)

    The galvanometer needle deflects to one direction because there is a slight current flow.


Qn 5.

Write down the names of DC sources.

  • Answer)

    Cell battery, Solar cell, Generator, Thermocouple, etc.


Qn 6.

  1. Write down the names of parts numbered.
  2. State the working principle of this device.

 

  • Answer)

    a)  1) Field Magnet

         2) Armature

        3) Slip ring

        4) Brush

    b) Whenever there is a change in the magnetic flux linked with a coil, an emf is induced in the coil. This phenomenon is Electro - magnetic induction.


Qn 7.

Write down the special features of AC and DC. 

  • Answer)

DC

AC

  • Current flows in one directionDirection of current changes continuously

Qn 8.

Analyze the given graph and find out the instances at which the emf is maximum and minimum.

 

 

  • Answer)

    More         Less

    T/4,3T/4    OT/2, T



Qn 9.

There is only one type of generator AC generator. Write down your responses about this statement. 

  • Answer)

    Generators are of two types based on the nature of the output. 1. AC Generator and 2. DC generator.In both generators AC is generated in the armature coil. But in a DC generator, AC is converted into DC in the external circuit with the help of split ring commutator.


Qn 10.

Line diagrams of a generator are given.

  1. What is the specialty of the electricity reaching the galvanometer if the armatures of both the generators are made to rotate?
  2. What is the speciality of the electricity reaching the galvanometer if the field magnets of both the generators are made to rotate?
  3. Draw the graphical representation of electricity obtained in both. 
  • Answer)

    a) In the fig 1, DC with varying intensity. Galvanometer needle deflects to one direction

        only. In fig2. AC galvanometer needle deflects to both directions.

    b) AC in Both

    c) Image


Qn 12.

Which is the device used to generate electricity?

  1. generator.
  2. galvanometer.
  3. motor.
  4. ammeter.
  • Answer)
    1. generator

Qn 13.

Write down the similarities and differences in the structure of an AC generator and a DC generator. 

  • Answer)

    AC generator and DC generator

    Similarities

    • Armature and field magnets are common parts
    • Both work based on electromagnetic induction
    • AC is generated in the armature coil of both generators

    Differences


  • AC                                                      DC

  • Slip ring and brush arrangementSplit ring and brush arrangement
    AC in the external circuitDC in the external Circuit
    Either armature or field magnet is rotatedArmature must be rotated

Qn 14.

A conductor hung horizontally in the north-south direction is connected to a galvanometer. The conductor is situated in a magnetic field acting in the East-west direction, In which direction should you move the conductor if maximum current is to be induced in the conductor in the north-south direction? Justify your answer.

  1. towards east.
  2. downwards.
  3. upwards.
  4. towards north.
  • Answer)

    downwards.

    Fleming's Right Hand Rule


Qn 15.

Copper wires of the same length and thickness are connected to points A and B in all the three circuits. In-circuit (a) copper wire is not coiled. In circuits (b) and (c), the copper wire is coiled. Observe the circuits and answer the following questions.

  1. When circuit (a) is switched on, what do you observe?
  2. When circuit (b) is switched on, what change do you observe in the intensity of light? Justify your answer.
  3. When circuit (c) is switched on, what change do you observe in the intensity of light? Justify your answer.
  • Answer)

    a) Bulb glows brightly

    b) Bulb glows with the same brightness. The resistance of the conductor does not change  As DC passes through the conductor, no back emf is produced and self induction does  not take place.

    c) The intensity of light decreases.

    As AC passes through the solenoid, a back emf is produced in the same solenoid due to a change in the magnetic flux. ie self induction takes place and effective emf reduces.


Qn 16.

The current in the secondary coil of a transformer is 1A and that in the primary is 0.5 A.

  1. What type of transformer is this?
  2. If 200 V is available in the secondary coil of this transformer, what is the voltage in the primary?
  3. Explain the working principle of a transformer. 
  • Answer)

    a) Step Down Transformer

    b) Vp x Ip = Vs x Is

      

    c) Consider two coils of wire kept side by side. When the strength or direction of the current in one coil chances, the magnetic flux around it changes. As a result , an emf is induced in the secondary coil. This phenomenon is the mutual induction.


Qn 17.

In connection with the working of a microphone, a few statements are given inboxes. Arrange them in the proper sequence.

  • Answer)

    Image


Qn 18.

Thick insulated copper wires are used in the primary coil of a step-up transformer and in the secondary of a step-down transformer. What is the necessity of this? 

  • Answer)

    In a transformer, the power in the primary coil and that in the secondary coil will be equal. So current will be high in the primary coil of step up transformer and in the secondary coil of step down transformer. Thick wires are used here to avoid burning of coil.


Qn 19.

Which situation causes short circuit?

  • Answer)

    In a house hold circuit, when phase comes into direct contact with the neutral line.( In the distribution line, when two phase lines comes into direct contact or phase and neutral line come into contact)


Qn 20.

What is the role of earthing wire in a household circuit? 

  • Answer)

    The function of earth line is to provide safety while handling devices like electric motor, mixie, electric iron etc. Due to insulation failure or some other reasons, there is a chance of presence of current in the metallic body of this devices. If the device is connected with three pin plug, current flows the earth. Earth wire is made thicker an it has low resistance. As current passes through a path of low resistance, current increases and this lead to  breaking of fuse wire or functioning of MCB. even though earth wire is there in the circuit three pin plug must be used for ensuring this safety.


Qn 21.

Why do we say that metallic devices should be earthed? 

  • Answer)

    Electric shock is likely to happen while handling electric appliances with metallic body. In such devices, the metallic part should be earthed. Thus we can avoid dangers. Devices like motor etc are earthed  directly.


Qn 22.

An electric heater calibrated 1.5 kW, 230 V is connected to a household branch circuit having 5 Afuse wire and is, made to work. What will happen? 

  • Answer)

    so fuse melts off


Qn 23.

Which are the devices connected in series in a household circuit?

  • Answer)

    Electric fan, its switch, regulator are connected in series.


Qn 24.

What can be done to save electrical energy in schools and houses?

  • Answer)
    • Turn off the switch of fan, light etc.. after use
    • avoid frequent opening and closing of the refrigerator door
    • Close the taps after use
    • Use LED bulbs instead of filament lamps and CFl

Qn 25.

Why do some mobile phones use three-pin plugs?

  • Answer)

    In three pin plug of mobile, plastic pin is fixed in the place of earth pin. As the part of safety measures the phase nuetral holes in the sockets may be closed with caps. Only after earth pin enters the other two sockets will be opened. interesting two pin plug in such socket may be difficult . Three pin plug is used in mobile charger for solving this problem.  


SSLC Physics Textbook Solution


Feel free to comment and share this article if you found it useful. Give your valuable suggestions in the comment session or contact us for any details regarding the HSE Kerala SSLC class 10 syllabus, Previous year question papers, and other study materials.

SSLC Physics Related Links



Other Related Links


We hope the given HSE Kerala Board Syllabus SSLC class 10 Textbook Solutions Chapter Wise Pdf Free Download in both English Medium and Malayalam Medium will help you. 

If you have any query regarding the Higher Secondary Kerala SSLC class 10 SCERT syllabus, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Keralanotes.com      Keralanotes.com      Keralanotes.com      Keralanotes.com      Keralanotes.com      
To Top

Join Our Whatsapp and Telegram Groups now...